Det er alltid gøy med engasjerende spesial oppdrag. Her er jeg på garasjebesøk til Steinar for å hjelpe han med planlegging og bestilling av Støtdempere og krengestag.

 

Det er fantastisk imponerende å se hva Steinar har fått til. Selve rammen og hjulopphenget har nå vært en tur til Biltilsynet i Trondheim for tekniske kontroll og alt ble godkjent. Bilen har nå fått Chassisnummer, hurra og gratulere! Steinar har til nå lånt dempere og fjærer til Lamborghini bygge prosjektet sitt for å kunne bygge og planlegge litt. Men nå er det på tide å få målt opprigtige lengder og bestemt spesifikasjoner på både dempere og fjærer. Vi bestemmer også hvor krengestag skal monteres og hvor stive de skal være. Det blir justerbare krengekniver både foran og bak.

 Jeg måler opp utvekslingsforholdet mellom hjul og støtdemper vandring. Framme er demperens bevegelse 75% av dekkets fjæringsvei mens bak finner jeg ut at demperen beveger seg 25% mere enn hjulet. Dette må taes med i beregningen når jeg bestemmer settingen på demperne og fjærene.

Krengestagene fant vi også plass til og her blir det også forkjellig utvekslings forhold fram og bak. Og ettersom dette er en bil med sentermotor blir stivheten ganske forskjellig fra en typisk front motor bil. Selve spindlene, navene, opphengsarmene og geometrien har Steinar tatt fra en 1998 BMW 750i. V12 Motoren kommer fra samme BMW.

Demperne som Steinar får på sin Stethy blir slike Bilstein du ser på bildene. De blir bare litt lengre enn dette, fram ca 25mm og bak hele 50mm lengre. De er laget i aluminium og de blir ikke med demperjustering, jeg føler meg ganske trygg på hvilken setting Steinar trenger for å bli fornøyd. Først og fremst er dette er bil som han skal kjøre rundtomkring i Trondheim  med og en skjelden gang prøve på bane. Det er viktig at dette blir tilpasset veiene i Norge og vi trenger endel fjæringsvei for at dette skal bli bra.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *